Wie ben ik

Kinderen met verschillende vormen van autisme, hechtingsproblematiek, ODD, ADHD, ADD, PTSS en Dysthyme stoornis. Ik zie het als een voorrecht dat ik met al deze kinderen heb mogen werken. Elk kind is uniek en heeft een eigen aanpak nodig, verdíent een eigen aanpak. Dat ondervond ik in de afgelopen vijftien jaar aan den lijve; wat de ene dag werkte, kon negen van de tien keer de volgende dag precies averechts werken. Het is continu een zoektocht. Individueel. Want wat bij de één zoden aan de dijk zet, hoeft de ander niet ook automatisch vooruit te helpen. Die persoonlijke zoektocht, per individu, is voor mij de uitdaging.

 

Mijn naam is Jacqueline Du Pont en ik ben sinds 2001 werkzaam in het onderwijs. Zodra ik mijn diploma van de PABO in handen had, ging ik aan de slag als leerkracht in het SBO (Speciaal Basis Onderwijs). Enkele jaren later maakte ik de overstap naar het SO (Speciaal Onderwijs). Ik mocht werken op een cluster IV school, een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. De kinderen op deze school waren gediagnosticeerd met een psychische stoornis of een gedragsprobleem. In mijn woorden: deze kinderen hadden verschillende onderwijsbehoeften om zich te kunnen ontwikkelen. Onderwijsbehoeften waar ik als leerkracht op moest inspelen om de dag positief te laten verlopen. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn klasgenoten. Die uitdaging ging ik als leerkracht elke dag weer aan.

Toen ik bij dezelfde school de overstap maakte naar de functie ‘Intern begeleider’ mocht ik andere leerkrachten in hun kracht zetten om hetzelfde te doen. In die functie zijn coaching en ondersteuning voor mij het belangrijkst.

Het laatste jaar mag ik de expertise overbrengen naar het regulier onderwijs, als ambulant begeleider.

 

Tijdens mijn loopbaan heb ik verschillende studies gevolgd, waarmee ik mezelf heb ontwikkeld binnen het vak. De studies waaraan ik de meeste waarde hecht:

•Master-SEN Uitstroomprofiel gedragsproblemen

•Master-SEN Specialist begeleiden

•Mastercourse Co-teaching

 

Deze studies hebben mij een steuntje in de rug gegeven om me te ontwikkelen tot de persoon die ik nu ben. Maar ontwikkeling staat natuurlijk nooit stil en ik hoop nog veel te mogen leren en ervaren. Maar daarnaast weet ik dondersgoed wat ik al aan kennis en ervaring in huis heb en zou ik mijn expertise graag verder willen overbrengen naar anderen. Zodat ook zij zich competent kunnen voelen bij het lesgeven. Want ik weet als geen ander hoe groot die uitdaging is!